Buku KHM
RAHSIA BAPA VIRAL KEBANGSAAN

Facebook bukan sekadar media sosial untuk kita berkongsi cerita. Sebaliknya, ia sudah menjadi platform bisnes, kerja-kerja komuniti, pertubuhan dan sebagainya.

Mempunyai jumlah follower yang ramai adalah salah satu sasaran setiap pemilik akaun. Ia bukan lagi semata-mata untuk mendapatkan perhatian, sebaliknya untuk meluaskan lagi capaian maklumat terhadap produk dan aktiviti pemiliknya.

Bagaimana mahu mendapatkan follower yang ramai? Apa strateginya? Apa tindakannya?

Bagaimana untuk mengekalkannya? Susahkah? Atau senang saja?

Baca buku ini. Setiap strategi yang dikongsikan oleh penulisnya sudah terbukti berkesan apabila jumlah follower beliau semakin meningkat secara mendadak.

Facebook adalah 'business card' zaman ini.


TUHAN, JAGA DIA UNTUKKU

Terukir indah wajah penuh senyuman di semua dada akhbar. Baju rona merah dengan rambut ikal beralun serta berkasut hitam, beliau nyaman sekali dipandang, manis.

"Serius, lawa dan suaranya sedap!"

"Orang Pahang?"

Walau itulah kali pertama Nurul menatapnya.

 


TERKENAL DI LANGIT

"Hari ini pakcik jumpa kamu, itu senua kerja Tuhan.. Tuhan hantar kamu untuk jumpa pakcik, suap makanan ke mulut pakcik, beri pakcik air, beri baju, kain pelikat, semua kerja Tuhan. Masa pakcik kuat kerja dulu, pakcik mencari duit untuk makan, sekarang masa pakcik tidur pun kamu kejutkan pakcik suruh makan, itu bukan kerja Tuhan namanya?"

"Ya pakcik.."

"Pakcik hanya mahu terkenal di langit.." Beliau menyambung dengan suara yang semakin perlahan

--------------------------------------------------------------------------

Ini himpunan kisah seorang manusia yang matanya memandang setiap susuk yang muncul di hadapannya sebagai 'si malaikat' yang membantunya menambahkan pahalaa atau 'si syaitan' yang membuatkannya menambah dosa.

Ada sesuatu yang kita akan belajat daripadanya.

"Setiap peristiwa yang berlaku di sekeliling kita adalah jalan-jalan ke syurga atau laluan-laluan ke neraka."

Mimpi kita mungkin sama. Mahu nama kita TERKENAL DI LANGIT

 


BINTANG AL-NILAM DI LANGIT MENTAKAB

Leman menunjukkan sebaris tiga bintang yang elok tersusun di langit malam.Langit pekat malam yang dihiasi dengan bintik-bintik cahaya bintang dan seketul bentuk bulat bulan ditambah dengan bias-bias cahaya di sekelilingnya. Indah. Ada juga yang berkuning-kuning bercahaya berterabur. Dengan sipi-sipi awan litup yang membuah kepul-kepul bayang bulan, alam yang hitam pekat menimbulkan makhluk Tuhan yang ini untuk dilihat dari bumi.

*****************

"Itulah bintang tiga serangkai," kata ayah Leman.

 


HEY, ALLAH KAN ADAAku ingat lagi masa anak aku mula-mula sakit tahun 2015. Aku banyak tumpu kepada kesihatan anak sampaikan aku tak boleh adakan sebarang projek di studio. Duit tak cukup, harapkan gaji sahajalah.

Tup-tup, ada satu kelas marketing yang julung kali dibuat di Kuala Lumpur berharga RM380/pax. Siap tulis makan 3 kali, percuma buku dan nota.

Aku merayu-rayu ke organizer yang boleh tak mereka tolak duit makan dan nota. Buku aku nak. Aku tak cukup duit. Belasah sahajalah cuba nasib walau aku tahu memang tak logik buat begitu.

Mereka tak kasi. Kahkahkah. Geram betul. Harap suara je sedap dalam telefon.

Aku pujuk lagi. Hubungi lagi sampailah aku tanya hari last register, boleh ke tak sebab kelas tersebut mereka umum belum cukup orang.

Sungguh. Waktu itu aku memang masih belum cukup duit. Jadi aku carilah cara bagaimana nak dapatkan ilmu tersebut.

Syukur. Tuhan selalu beri aku kasih sayang. Akhirnya mereka kasi. Aku dapat bayar dengan harga murah ya amat. Segan aku nak kasi tahu kau orang.

Aku datang awal. Dapat masuk kelas dengan tenang. Time makan, aku tak join. Relaks makan roti sambal bilis dengan air botol aku bawa sendiri.

Hari ini, bukan aku nak kata aku berjaya dah. Belum lagi woih. Masih belajar.

Cuma, nak cakap ke kau orang, bab berguru untuk capai sesuatu, usahakan sampai kau berjaya. Ilmu itu tak pernah ada sempadan. Tinggal cara kau nak dapatkannya sahaja.

Lepas itu kau akan belajar hargai.

Dan kau tahu jika kau tak amal, kau rugi.

Kena ingat, Allah kan ada.

 


EMAK RINDU MATHANGA ERISSERY

Pemergian ke India ini saya bekalkan hanya sedikit sahaja pesanan orang itu pesanan orang ini. Ini adalah kali pertama saya menjejak kaki ke sana. Dunia yang kalian kerap sebut sebagai bumi kotor yang penuh dengan manusia jijik dan kawasan yang tidak sihat untuk didiami. Saya banyak angguk sahaja daripada melayan bersembang.

Sesampainya di Kochi, kami disambut dengan wangian entah apa. Rasa segar dan bertenaga. Sungguhpun sudah lewat malam, tidak pula kami jumpa perkara-perkara yang menjadi nasihat dan pesanan semasa di Malaysia.

Dari Kochi ke Kondungalor, kemudian ke Munnar, kemudian Munnar ke Alleppey, dan akhirnya kembali ke Kochi. Perjalanan ini penuh perkara yang indah-indah. Kadang-kadang terbayang kisah-kisah lama Sangam, Bobby serta Dilwale Dulhania Le Jayenge, yang mana mereka banyak sekali menyediakan adegan manis di beberapa pelusuk India. Sungguhpun tidaklah sama, tetapi India tetap India, penuh drama suka duka.

Sungguhnya naskah jujur untuk emak. Untuk insan yang dari saya berusia tujuh lapan tahun menyebut-nyebut untuk kembali ke tanah ini, untuk melihat kampung sendiri dan merindui keenakan masakan keluarga.

Yang merasa manisnya punya keluarga bahagia. Kemudian diterima masuk ke dalam keluarga besar yang cukup penuh dengan masam manis berbeda-beda. Sungguhpun semuanya sudah pun bertukar, lidah dan rindu tetap punya kenangan yang memanggil-manggil.

Wahai emak, Tuhan menghantar anak yang ini untuk menemu janji indah. Sungguhnya ia merupakan kenangan paling manis di dunia.

Untuk emak yang disayangi. Aini Binti Abdullah


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Brownies Paling Agung
Kek Kampung Paling Agung
Rahsia Bapa Viral Kebangsaan HABIS STOK
Hey, Allah Kan Ada HABIS STOK
Tuhan, Jaga Dia Untukku HABIS STOK
Bintang Al-Nilam di Langit Mentakab
Emak Rindu Mathanga Erissery
Kombo Buku KHM
JUMLAH

Kos Penghantaran

JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

Log Masuk atau

BUTIRAN PEMBAYARAN

Sila lakukan bayaran berjumlah RM ke akaun bank pilihan anda di bawah.

  • Anda mesti memasukkan emel media.bykhm@gmail.com di ruangan emel semasa melakukan transaksi menerusi Perbankan Internet.
  • Anda mesti mengambil dan memuat naik gambar bukti pembayaran jika anda melakukan transaksi menerusi Mesin Deposit Tunai.
PenamaAbuain Kitchen Studio
No. Akaun562263511955
Buka Maybank2u